onsdag 30 mars 2011

Bäckström - GW:s antihjälte!

Har precis läst ut "Den som dödar draken" av GW Persson och som vanligt tycker jag att hans böcker är helt fenomenala. Egentligen är det väl en helt vanlig polisbok med ett hederligt brott som ska lösas, men humorn i boken gör att den särskiljer sig från de andra polisböckerna. Jag sitter och skrattar högt när Evert Bäckström (anti-hjälten i boken) pratar och framförallt tänker om sina kollegor. Det är rått och ärligt.

Boken handlar alltså om polisen Evert Bäckström som är illa omtyckt bland hela Stockholms poliskår. Han är en halvfet och halvkorrupt polis som ofta har mer tur än han är värd. I den här boken hamnar han mitt i en mordutredning där en gammal halvalkis - som verkar har fler lik i garderoben än vanliga män- blivit mördad.

Dialogen är rapp och det är språket som är behållningen i boken. På ett ställe refererar Persson till sig själv som "den där trötta professorn från rikspolisstyrelsen som står i Efterlyst och tjatar varje torsdag". Antingen ogillar man eller gillar GW. Jag gör det senare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar