tisdag 19 februari 2013

Mrs Angels tårtbageri av Gaile Parkin

På omslaget till boken står det "Om du tyckte om Damernas detektivbyrå kommer du att älska den här". Jag tyckte inte om Damernas detektivbyrå och hade med andra ord inte så stora förhoppningar, men man kan alltid ha fel!

Handlingen utspelar sig i Kigali, Rwandas huvudstad, en sex-sju år efter det hemska folkmordet som drabbade landet. Huvudpersonen är Mrs Angel som har specialiserat sig på att göra tårtor till alla speciella tillfällen. Här är givetvis en likhet med Mma Ramotswe, en dam i medelåldern som bor i ett land i Afrika som har en specialitet och tycker om att pata med sina kunder. Vad som dock skiljer böckerna åt är att i Mrs Angels tårtbageri finns det ett djup som inte finns i Damernas detektivbyrå. Mitt i vardagen finns också folkmordet som precis har ägt rum och många som har öppna sår som inte är läkta. Det stora viruset härjar också och många är drabbade, likaså klass och kulturskillnader.


Jag tycker att boken har ett intressant upplägg då det är fjorton kapitel som alla fokuserar kring en tillställning och således också en tårta som Mrs Angel bakar. Boken är lättsam men ändå ställer den en del frågor om utvecklingsländer och hur resten av världen ser på dessa. När jag hade läst klart boken hade jag ett leende på läpparna, ett gott betyg.

Titel: Mrs Angels tårtbageri
Författare: Gaile Parkin
Förlag: Libris
Sidor: 317
Att köpa: Adlibris och Bokus

1 kommentar:

  1. Den här låter intresssant :) Ska försöka lägga titeln på minnet!

    SvaraRadera