söndag 14 februari 2010

Elever sätter betyg på lärare - en framtid?

Gårdagens brännpunkt i Svenska dagbladet handlade om att vissa kommuner (Malmö och Sollentuna) låter eleverna sätta betyg på lärarna och låter detta sedan vara lönegrundande. Vem var det som fick denna briljanta idé? (Ja, jag är ironisk). Är inte detta att förminska hela lärarkårens professionalitet?
Lika fel är det att låta elevernas resultat bli lönegrundande. Bara för att en klass har högre medelbetyg än en annan behöver inte det betyda att pedagogen är bättre. Sätts inget betyg ska föräldrar kontaktas, åtgärdsprogram skrivas och sedan följas upp. Mycket lättare att sätta ett "snäll G".
Skulle dessa prestationslöner samt att eleverna sätter betyg på lärarna få genomslagskraft i större delen av Sverige, så undrar jag vilka i framtiden som vill utbilda sig till lärare?

1 kommentar:

  1. Visst finns det lärare där ute som inte på något sätt är värda sin lön men att låta elever betygsätta lärare är inte lösningen på någonting. Man undrar på vilket sätt eleverna förbereds inför detta betygsättande på de skolor som infört det. Vad ska eleverna basera sina röster på? Vilka ramar får de?

    SvaraRadera