tisdag 23 juli 2013

Mississippi av Hillary Jordan

På engelska är bokens titel "Mudbound" och det tycker jag egentligen är en mer passande titel. Mudbound blir nämligen öknamnet på bomullsfarmen som Henry McAllan köper utan att rådgöra med sin fru Laura. Laura hatar livet på farmen, utan elektricitet och att bo tillsammans med sin svärfar. Livet kan verka hårt för McAllans men är ännu hårdare för deras arrendatorer som fortfarande upplever söderns rashat.

Boken är uppdelad så att man får höra sex olika personer berätta historien framåt. Det är Henry-mannen i familjen, Laura- hans fru, Jaimie - Henrys bror som just är hemkommen från kriget, Hap - arrendatorn, Florence- Haps fru och Ronsel - deras son som precis som Jaimie kommit hem från kriget. Även om boken har olika berättarröster berättas det relativt kronologiskt (förutom första kapitlet). Detta fungerar bra och blir inte alls rörigt som det lätt skulle kunna bli.

Behållningen av boken är på det sätt som rasmotsättningarna beskrivs. Trots deltagande i kriget och att ha kämpat för de allierade blir Ronsel bemött på samma sätt som innan kriget av de vita i södern, vilket han har svårt att tolerera. Redan i början av boken förstår man att det kommer att ske något som har med Ronsel att göra, men vi vet inte vad.

Lättläst och intressant om södern efter andra världskriget och hur rasmotsättningarna präglade samhället.

Titel: Mississippi
Författare: Hillary Jordan
Sidor: 296
Förlag: Månpocket
Att köpa: Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

  1. Denna har jag tänkt läsa under Hösten. Den verkar så bra!!

    SvaraRadera
  2. Ja, läs den. Den är värd att läsas.

    SvaraRadera