söndag 21 juli 2013

Me and Mr Darcy av Alexandra Potter

Jag är ett stort fan av Jane Austen; Stolthet och fördom, Övertalning, Emma och Förnuft och känsla. Jag har läst dem, sett Tv-versionerna och filmerna och läst ganska mycket relaterat till Jane Austen och hennes verk. Därför satte jag gladeligen händerna i Alexandra Potters bok "Me and Mr Darcy", en bok med Mr Darcy i titeln kan väl inte vara dålig?

Boken handlar om Emily, en New York-bo som arbetar i en bokaffär med förkärlek för verken av Jane Austen. Av en tillfällighet bokar hon en resa över nyår som går i Jane Austens hemtrakter. Väl på resan  (som mestadels består av äldre damer) lär Emily känna sig själv och sanningen om Mr Darcy. Givetvis spökar en journalist som heter Spike i ridån men han är så otrevlig och ryktena om honom inte de bästa. Emily har redan skapat sig en uppfattning om honom.

Känns storyn igen? En kvinna som missuppfattar en man och tar någon annans parti och helt dömer ut personen i fråga? Givetvis är det Stolthet och fördom som ligger till grund för hela berättelsen och parallellt med historien Emily / Spike berättas historien Mr Darcy /Elisabeth Bennet i form av citat ur den riktiga boken.

Som helhet fungerar det men det finns partier i boken där Emily "dagdrömmer" och träffar Mr Darcy som känns lite onödiga. Detta lyckades mycket bättre i Itv-filmatiseringen "Lost in Austen" (2008) som för övrigt är helt superb! Gillar man Jane Austen och framför allt Mr Darcy så är boken värd att läsa!

Titel: Me and Mr Darcy
Författare: Alexandra Potter
Förlag: Hodder
Sidor: 340
Att köpa: Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar