torsdag 19 juli 2012

Maisie Dobbs - en ung Miss Marple

Jag har alltid gillat pusseldeckare och är svag för bland annat Agatha Christie och hennes deckare. Både för att de på något sätt är "trevliga" mord och för att tidsandan är en annan än i senare böcker. Det är nog därför jag tycker om böckerna om Maisie Dobbs skrivna av Jacqueline Winspeare finns bla att köpa på adlibris). En ung kvinna tyngd av upplevelser som sjuksköterska under första världskriget försöker arbeta som privatspanare i trettiotalets London. Kan det bli bättre?

Det har kommit ut fyra böcker på svenska om Maisie Dobbs och förhoppningsvis är det fler på väg. "An incomplete revenge" är den femte i serien och utspelar sig i Kent i en liten sömnig by som heter Heronsdene, vilken drabbades av ett zeppelinanfall under första världskriget. Här samlas under skörden bybor, londonbor och vandrandefolk för att hjälpa till med skörden. Samtidigt har Maisie Dobbs fått i uppdrag (av en som vill köpa en verksamhet i byn) att undersöka byn och varför det pågår så många småstölder och uppstår många små bränder.

Som sagt kanske inte den mest nervkittlande historia men den innehåller värme och nyfikenhet och gör i alla fall mig väldigt glad. Författaren har ett bra språk och du förflyttar dig sakta men säkert till trettiotalet i England med allt vad det innebär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar