måndag 13 juli 2009

En riktig deckare!


Sommaren = deckare, brukar många hävda, och det är något speciellt med välskrivna deckare. Bladen vänder sig nästan av sig själv och du sugs in i intrigen på ett mystiskt sätt. Dock är det inte alltid deckaren håller måttet vilket gör det extra roligt att säga att "Lärarinnan i Vilette" av Ingrid Hedström är en bra deckare.


Handlingen utspelar sig i en fiktiv stad i Belgien där Martine Poirot är undersökningsdomare. (I början så känns det som om namnen på personer och städer är alldeles för många, men efter ett tag avtar det.) En vacker dag blir en kvinna påkörd och flera vittnen visar på att det var avsiktligt. Det blir upp till Martine om fallet ska lösas eller inte. Som i de allra flesta deckare ligger svaret många år tillbaka, i en hemlighet som tystats ner. Det gäller att hitta alla ledtrådar.


Hedström skriver bra och personerna känns riktiga med riktiga problem. Samtidigt som mysteriet ska lösas beskrivs samhället så som det såg ut 1994, med Sveriges intåg i EU utan att det stör själva huvudintrigen. Även Belgiens koloniala historia har en roll med i spelet. Det ska bli riktigt kul att läsa uppföljaren "Flickorna i Vilette".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar