fredag 13 december 2013

Ondskans pris av Set Mattsson


En historisk deckare som utspelar sig i efterkrigstidens Malmö, kan det vara något? I bland alla andra samtidsdeckare som spottas ut där morden bara blir brutalare och mer ingående berättat blev detta ett skönt avbrott. Inte för att morden i boken Ondskans pris av Set Mattsson är mindre otäcka men man får själv göra sig en bild av det, vilket jag tyckte var en lättnad.

Ondskans pris handlar om kriminalkonstapel Palm som får på sin lott att lösa ett mord på en polsk flykting. Till Malmö kommer det dagligen med flyktingar från krigets koncentrationsläger och som placeras ut på olika förläggningar runt om i Sverige. Under tiden Palm försöker lösa mordet på denna polska härjar en pedofil i Malmö och även detta brott hamnar på Palms lott. I bakgrunden finns Palms fru som i början av boken har en föreståndarroll på flyktingförläggningen där polskan hittas mördad.

Boken är bra skriven och det är en detaljerad bild av Malmö i slutet av 1940-talet läsaren får, i bland kanske lite på bekostnad av själva intrigen. Intrigen känns även tudelad där den ena delen inte hör ihop med den andra. Författaren lyckas heller inte riktigt få upp spänningen som en deckare bör ha utan det blir mer ett samhällsporträtt över efterkrigstidens Malmö och som ett sådant är den väldigt bra.

Det är tänkt som en triologi och bok nummer två Svekets offer finns redan ute. Då har vi kommit till 1946.

Titel: Ondskans pris
Författare: Set Mattsson
Sidor: 496
Förlag: Historiska media

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar