lördag 9 november 2013

Alfabethuset av Jussi Adler-Olsen

Jag har innan här på bloggen skrivit om böcker av Jussi Adler-Olsen och gillat de flesta. De föregående böckerna har handlat om avdelning Q, som tar upp kalla spår men inte denna. Den här boken utspelar sig på ett sinnessjukhus i Tyskland under andra världskriget.

Bryan och James är på ett flyguppdrag när de blir beskjutna och tvingas nödlanda. För att undkomma tyskarna tar de sig upp på ett tåg som fraktar sårade SS-män från östfronten in mot Tyskland. Väl på tåget antar de två döda SS-mäns identiteter och hamnar slutligen på ett sinnessjukhus. Allt efter som månaderna går anpassar de sig mer och mer till livet som sinnessjuka med allt vad det innebär som elchocker och starka tabletter. James som kan tyska förstår efter ett tag att allt inte är som det ska på avdelningen, det finns fler som bara simulerar. Att vara engelska piloter i ett rum med fullt friska SS-män blir en utmaning för dem båda.

Boken tar oss med både under 40-talet och under 70-talet men det är tiden på sinnessjukhuset som jag tycker Adler-Olsen lyckas med bäst, historien under 70-talet blir mer som en vanlig deckarhistoria. Sammanfattningsvis är det en läsvärd bok (även om det blir lite segt på slutet) om en annan sida av andra världskriget.

Titel: Alfabetshuset
Författare: Jussi Adler-Olsen
Förlag: Albert Bonnier förlag
Sidor: 488
Att köpa: Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar