fredag 17 december 2010

Ingen återvändo av Foley

Mitt i all betygsstress blir det inte så mycket läst. Har hamnat i en lässvacka som ju är lätt att göra då och då. Ett bra sätt att komma ur en sådan svacka tycker jag är att läsa ungdomsböcker, ofta lättlästa och ibland även intressanta. En sådan bok är "Ingen återvändo" av Douglas Foley, en slags nyare variant av "Flugornas herre".

Boken utspelar sig i Hong Kong i mitten på 60-talet och ungdomar till medlemmar ur brittiska flygvapnet. Ett gäng bestående av två tjejer och några killar ger sig ut på en kanothajk utan vuxna. I början så är allt roligt och spännande för att sedan urarta. Vad som sedan händer är bokens kärna. Läsaren vet att det är något hemskt som har hänt men inte vad, utan allt återberättas av huvudpersonen Nick. Just berättarperspektivet är det som gör den här boken bra. Foley skriver inte rakt ut vad han menar utan läsaren behöver tänka till för att förstå vad som har hänt.

Jag kommer att läsa denna bok tillsammans med mina nior efter jul då det är en intressant bok med många diskussionsämnen såsom grupptryck och skuld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar