onsdag 27 juni 2012

O Romeo, Romeo...

Romeo och Julia är den pjäs av William Shakespeare som jag mest har fastnat för och läst ett antal gånger. Denna pjäs kombinerat med Italien, historia, kärlek samt ett mysterium som ingredienser kan enligt mig inte bli fel, och det blir det inte heller!

"Julia" av Anne Fortier är en bok som innehåller allt detta och lite till. Julie Jacobs, en missförstådd tjej i tjugoårsåldern med en vacker tvillingsyster, får i arv efter hennes faster en nyckel till ett bankfack i Siena där hennes mamma levde sina sista år. Väl i Siena får hon reda på att hennes favoritpjäs av Shakespeare, Romeo och Julia, har en verklig förlaga utspelad i Siena 1340. Boken följer sedan parallellt Julies sökande efter hennes mammas verk samt den verkliga historien 1340.

Vad som skiljer denna boks handling från vilken annan kärlekshistoria som helst är miljön och den historiska aspekten som gör att jag verkligen befinner mig i Siena. Hur staden är uppbyggd och hur hästkapplöpningen, palion, är en del av samhället beskrivs tydligt. (All historia stämmer givetvis inte men det är intressant ändå.) Sammanfattningsvis är det en bok som sträckläses och kan man ha lite överseende med vissa otroliga händelser är det en bra bok för hängmattan i sommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar